Knjižnica

Obavijest o radu Knjižnice


Poštovani korisnici Knjižnice PFZ,

zbog korištenja kolektivnog godišnjeg odmora u razdoblju 01.08.-18.08.2023. Knjižnica neće raditi za korisnike.

Sa radom ponovo počinjemo 21. kolovoza 2023. godine prema uobičajenom radnom vremenu na lokaciji : Gundulićeva ulica 10, I. kat, soba 8.

Za sve vrste upita Knjižnicu je moguće kontaktirati  putem e-maila:
knjiznica@pravo.hr
 
Želimo vam ugodne ljetne praznike!

 

Knjižnica PFZ

 

 

Nakon potresa koji je pogodio Zagreb u proljeće 2020. godine te uslijed epidemije bolesti COVID-19, Knjižnica djeluje u otežanim okolnostima.

Osim posudbe i kopiranja građe, sve ostale usluge, gdje god je to moguće, Knjižnica pruža online.


Za sve vrste upita Knjižnicu je moguće kontaktirati isključivo putem e-maila: 

knjiznica@pravo.hr

 

Posudba građe i usluga kopiranja dostupni su na adresi:

Trg Republike Hrvatske 3, ulaz s dvorišne strane zgrade, kroz Knjižaru.

Radno vrijeme: ponedjeljak – petak 9:00 – 13:00 h 


U skladu s važećim epidemiološkim mjerama, prije dolaska u Knjižnicu korisnici su se dužni najaviti i dogovoriti termin porukom na e-mail knjiznica@pravo.hr.

Za produženje roka posudbe koristite email: posudba.produzenje@pravo.hr 

 

Čitaonica

U dvorani II. u prizemlju zgrade na Trgu Republike Hrvatske 3 otvorena je za rad čitaonica Pravnog fakulteta opremljena s dvadeset računala koja omogućuju pristup domaćim i stranim bazama podataka, a na raspolaganju je i zbirka studijske literature i odabrane periodike. Studenti će, osim korištenja računala za potrebe pretraživanja pravnih izvora, moći i isprintati razne potvrde.

Čitaonica je otvorena za sve studente, nastavnike i druge zainteresirane korisnike svakog radnog dana od 9 do 18 sati.

 

Online usluge Knjižnice

U online katalogu Knjižnice https://www.pravo.unizg.hr/knjiznica/online_katalog korisnici mogu samostalno pretraživati fond i provjeriti posjeduje li Knjižnica traženi naslov.

Pretraživanjem kataloga dobit ćete bibliografske podatke o knjižničnoj građi. Pošaljite poruku na email knjiznica@pravo.hr u slučaju da:

•    želite provjeriti je li traženi naslov dostupan za posudbu ili korištenje
•    želite naručiti dobavljanje naslova iz udaljenih spremišta 
•    trebate cjelovit tekst članka objavljenog u publikaciji koju Knjižnica ima u fondu, ali nije dostupna u elektroničkom obliku ili u slobodnom pristupu
•    želite naručiti kopije ili skenove građe iz fonda Knjižnice


Ostalim pravnim izvorima i bazama punog teksta možete pristupiti s web stranice Knjižnice u rubrici e-Izvori https://www.pravo.unizg.hr/knjiznica/e-izvori (za prijavu koristite svoj AAI identitet). Kontaktirajte Knjižnicu porukom na knjiznica@pravo.hr ukoliko:

•    nailazite na poteškoće pri pokušaju pristupa određenoj bazi podataka
•    niste sigurni koji e-izvor ili baza podataka sadrži građu koja vam je potrebna
•    trebate pomoć pri kreiranju strategije pretraživanja
•    trebate pomoć u pronalaženju cjelovitih tekstova članaka i ostalih publikacija

 

Prezentacija Knjižnice PFZ i njezinih usluga

 

 


Dobrodošli na stranice Knjižnice!

Knjižnica Pravnog fakulteta u Zagrebu, uspostavljena 1906. godine, najbogatija je i najbolje opremljena riznica pravne literature u ovom dijelu Europe. Ona prikuplja, formalno i sadržajno obrađuje, pohranjuje te stavlja na raspolaganje domaću i stranu pravnu literaturu iz svih pravnih područja, a njezina zbirka, uključujući i mnogobrojne raritete, obuhvaća oko 500.000 svezaka. 

Svojim bogatim informacijskim resursima čiji su sve značajniji dio mnogobrojni digitalni i online izvori, naša Knjižnica čini okosnicu svakog ozbiljnog istraživanja u području pravnih znanosti što ga provode nastavnici i istraživači na našem Fakultetu, ali i članovi ostalih akademskih institucija u zemlji, kao i vanjski korisnici poput članova državne uprave, odvjetnika, sudaca i pravnih praktičara. 

Knjižnica Pravnog fakulteta u Zagrebu pretplaćena je na više stotina domaćih i stranih časopisa u papirnatom ili digitalnom obliku što ju svrstava među vodeće pravne knjižnice u zemlji. Pritom je sve veći broj naslova pravnih časopisa i ostalih izvora dostupan kroz specijalizirane pravne baze podataka, najčešće s pristupom cjelovitom tekstu. Neke od najznačajnijih baza podataka koje korisnicima osiguravaju pristup najnovijoj svjetskoj i domaćoj znanstvenoj produkciji u području niza pravnih grana, i time visoku razinu istraživačkog rada, su HeinOnline, BeckOnline, WestLaw, LexisNexis, ProQuest, Web of Science, JSTOR, Cambridge Journals Online, Taylor & Francis Online, SAGE Journals, Springerlink, Kluwer Arbitration, i brojne druge. 

Kako bi doprinijela boljoj informacijskoj pismenosti svojih korisnika, Knjižnica provodi edukacije vezane uz akademsko pisanje ili uz pretraživanje pravnih izvora i baza podataka na preddiplomskoj ili poslijediplomskoj razini. U suradnji sa studentskom udrugom ELSA, Knjižnica jednom na godinu organizira trodnevnu radionicu pod nazivom „Akademsko pisanje“ koja već nekoliko godina privlači sve više studenata.

Knjižnica Pravnog fakulteta u Zagrebu član je niza domaćih, regionalnih i međunarodnih stručnih organizacija i tijela poput Društva bibliotekara pravnih i srodnih biblioteka Jugoistočne Europe (South East European Association of Law Libraries - SEALL), Međunarodne federacije knjižničnih udruženja i ustanova (The International Federation of Library Associations and Institutions - IFLA), Udruženja europskih istraživačkih knjižnica (Ligue des Bibliothèques Européennes de Recherche – LIBER), a djelatnici Knjižnice aktivni su članovi Hrvatskog knjižničarskog društva (HKD) i Hrvatskog informacijskog i dokumentacijskog društva (HIDD) te njihovih stručnih radnih tijela.

Knjižnica Pravnog fakulteta u Zagrebu je i sjedište Europskog dokumentacijskog centra (EDC) koji djeluje kao dio info mreže Europske komisije u državama članicama Europske unije. EDC nudi stručnu informacijsku potporu pravnim istraživačima u području europskog javnog prava, ali je na raspolaganju i široj javnosti za upite vezane uz aktivnosti i politike Europske unije i njezinih institucija, agencija i tijela. Europski dokumentacijski centar redovito provodi edukacijske programe o korištenju informacijskih izvora Europske unije namijenjene članovima akademske zajednice Fakulteta, kao i vanjskim korisnicima, osobito sucima, odvjetnicima i pravnim praktičarima koji u svojem svakodnevnom radu trebaju brz i učinkovit pristup pravnim izvorima Europske unije.  EDC sudjeluje i u radu servisa European Sources Online koji služi kao informacijska platforma mreže EDC-a u Europskoj uniji, te na taj način blisko surađuje i razmjenjuje iskustva s brojnim informacijskim stručnjacima iz država članica EU-a.

 

Kratke upute korisnicima

Zbog prostornih ograničenja, većina knjižnične građe nije dostupna u otvorenom pristupu, već se nalazi u spremištima na nekoliko lokacija u gradu, pa postupak posudbe podrazumijeva dobavljanje građe iz spremišta.

Želite li provjeriti posjeduje li Knjižnica određenu knjigu, časopis, članak ili koju drugu vrstu građe, koristite klasičan online katalog dostupan ovdje ili najsuvremeniji pretraživač Vero koji funkcionira slično tražilici Google. Katalog će vam dati uvid u bibliografske podatke o odabranoj građi, temeljem kojih će knjižničari locirati traženi naslov i, ukoliko je dostupan, dati vam isti na korištenje.

Osim klasične građe, Knjižnica nudi pristup nizu baza podataka koje, među ostalim, sadrže domaće i strane elektroničke časopise u cjelovitom tekstu

Bazama podataka možete pristupiti pojedinačno – tako da u popisu raspoloživih baza odaberete onu koja je najprimjerenija vašim informacijskim potrebama, ili tako da kroz jedinstveno sučelje servisa EBSCO Discovery odjednom pretražite više različitih baza podataka.